Ciekawostki - Fakty Kaliskie

kontrast:
wielkość czcionki:
A- A+
Dzisiaj jest: 10 maj 2021 Godzina:
imieniny: Gardenia, Izydor

Wyszukiwarka

Formularz kontaktowy

Skontaktuj się z nami

Top 1

Top 2

Top mały 1

Top maly 2

Ciekawostki

Płynne złoto na talerzu. Kanadyjska kuchnia w Kaliszu ZDJĘCIA

Włoska króluje od lat, równie dobrze radzi sobie francuska czy azjatycka. Pizze, makarony, owoce morza, sajgonki. A co gdyby w menu pojawił się syrop klonowy? Kulinarna mapa Kalisza jest raczej standardowa, więc każde urozmaicenie jest ciekawym doświadczeniem dla naszego podniebienia. I na takie zaprasza Resto Cafe Piano Song, którego właściciel – rodowity Kanadyjczyk – zaprasza na dania stworzone z tym najbardziej charakterystycznym dla kuchni jego kraju produktem. A teraz jest najlepszy moment, by spróbować syropu klonowego w wersji deserowej, ale też jako dodatku do dań głównych czy napojów.

W Kanadzie, a szczególnie w Québecu zaczyna się właśnie wielkie święto syropu klonowego. Restauracje, obok tradycyjnych potraw, oferują też dodatkowe, których głównym składnikiem jest właśnie syrop uzyskiwany z drzew. – W naszym menu umieściliśmy tradycyjne potrawy, najbardziej charakterystyczne dla kuchni kanadyjskiej, których głównym składnikiem jest właśnie syrop klonowy – wyjaśnia Piere Oligny, który 20 lat temu przyjechał z Kanady do Kalisza, a od niedawna ma tutaj własną restaurację. I postanowił, że podzieli się z mieszkańcami naszego miasta daniami zza oceanu. – Mamy trzy desery, ale są też dwa dania tzw. pie z mięsem i łososiem, które w Kanadzie je się w każdą niedzielę. I oczywiście drinki.

Syrop klonowy zbiera się przez tydzień, góra dwa na przełomie marca i kwietnia. Kiedy noce są zimne, a dni ciepłe. Proces wygląda podobnie jak przy zbieraniu soku wierzbowego. W drzewie, które ma kilkanaście lat wywierca się otwór, wkłada w niego specjalny sączek i podkłada zbiornik. – Zaczynamy rano, kiedy pojawia się słońce. Wieczorem pojemniki z płynem zabieramy – mówi Piere Oligni.

Płyn trzeba odparować i zostaje syrop klonowy. Z czterech litrów wychodzi ok. 300 gramów syropu. Może być płynny lub twardy. Jedno jest pewne: Kanadyjczycy używają go do wszystkiego. – Jest smaczny i zdrowy – zachęca Anna Kowalkiewicz-Oligny, współwłaścicielka restauracji. - Ma wiele składników odżywczych, pierwiastków i minerałów.

AW, zdjęcia autor

Inside Max P

Inside 2

Kategorie P

3R

4R

Poziomy Bottom

5R

Google Ads

Redakcja portalu

https://www.facebook.com/faktykaliskiepl

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor prowadzący
Anna Miklas-Pęcherz 

Redakcja telewizji

Oglądaj nas na kanale 232 i/ lub 140 

Multimedia Polska/ Vectra oraz na kanale YT

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 573 950 125
e-mail: media@fundacja-reakcja.pl

Redaktor naczelna
Agnieszka Gierz

Fundacja Reakcja

Nadawcą Telewizji Kalisz 

i wydawcą portalu faktykaliskie.pl jest Fundacja Reakcja

Kalisz, ul. Śródmiejska 36
tel. 607 942 977
e-mail: biuro@fundacja-reakcja.pl

Prezes fundacji
Marcin Spętany

https://www.fundacja-reakcja.pl/